libraries

Bath & North East Somertset Council

Bath Library location consultation

Bath Library location - Overview of consultation results

Between July and September 2017, Bath & North East Somerset Council asked members of the public for their views on where would be best to co-locate the library and one stop shop out of two viable options – the Podium or Lewis House.

A total of 1,891 people responded to the public consultation – details of which were shared on the council’s website, via social media, in libraries and one stop shops, GP surgeries, leisure centres, and children’s centres.  The consultation was publicised in the local media, and steps were also taken to ensure that people from hard-to-reach groups and the care agencies were able to give their views. 

The future location of Bath’s Library has sparked much passionate debate in recent months, demonstrating just how valued this service is by residents. We would like to thank all those who have taken the time to respond to the consultation.

What are the results?

  • A total of 1,891 responses were received
  • 1,715 respondents (92%) opting for the Podium as a location for the combined Library and One stop shop
  • The preference for the Podium is echoed across nearly all demographic and user groups

Modern Libraries Bath - Consultation outcomes and proposals pdf icon PDF 90 KB

Appendix A Bath consultation results , item 12.pdf icon PDF 446 KB

Appendix B Bath Design Engagement Proposals , item 12.pdf icon PDF 60 KB

The next steps

In light of the consultation findings the Cabinet met in October 2017 and decided to locate the integrated service of the library and customer services in the Podium as part of a modernisation programme which will both improve the service and ensure it is sustainable for the future. Integrating these services in Bath will help save nearly £400,000 a year as part of the Council’s wider Modern Libraries programme, which is expected to save up to a total of £800,000 a year by 2020.

Also in October a budget was approved to enable design work on the new facilities to commence.  As part of this process, the Council and its appointed architect is holding a series of engagement sessions with a randomly selected cross section of the public that expressed an interest in taking part when they responded to the consultation over the summer.  The sessions will focus on the initial concepts for the space and the relative scale, location and relationships between the different types of space that need to be designed.  These groups will reconvene later in the design process to review progress and comment on the scheme that has been developed.

This stage will be given the appropriate consideration to ensure the final designs meet the needs of the whole community. 

Your rating: 
No votes yet
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Help us improve this content